Poďte s nami na huby

Kam na huby Valcianska dolina
7 júl

Kam na huby vo Valčianskej doline

Pokiaľ milujete huby a ste vášniví hubári, pobyt na chate v horách sa určite nezaobíde bez poriadnych úlovkov. Valčianska dolina ponúka rôzne miesta pre zber chutných húb. Okrem obľúbených dubákov môžete nájsť aj bedle, suchohríby, kozáky, rýdziky, masliaky, modráky či kuriatka. Odporúčame ísť na huby v ranných hodinách, pretože v lesoch môžete natrafiť aj na Valčanov, ktorí vám môžu pokaziť chuť na hubovú praženicu. Preto chystajte košíky a nože, a my vám povieme, kam ísť na huby z chaty Woodpark vo Valčianskej doline.

V lese majte vždy oči otvorené, húb je dosť. Najlepšími lokalitami sú najmä bukové a dubové lesy. A keď ešte zaprší, verte že sa vám z nich nebude chcieť von.

Prvé odporúčanie je len na skok od chát Woodpark. Buď sa vyberiete naľavo smerom k potoku a vojdete do lesa za cestou, alebo zahnete doprava po ceste a cez lúku až k hore, kde viete nájsť rýdziky a kuriatka. Rastú najmä skupinovo v ihličnatých alebo zmiešaných lesoch, často v tráve, machu alebo trávnatom poraste v blízkosti mladých smrekov. Tie sú však pomerne rýchlo vyzbierané.

Ďalšie nami odporúčané miesto je len 15 minút pešo od chát Woodpark. Nachádza sa hneď nad Valčianskou hrádzou. Daná lokalita prešla v posledných rokoch zmenami z dôvodu lyžiarskeho strediska, avšak aj napriek tomu je tu dobrý základ na podhubie, na ktorom nájdete krásne kúsky. Táto časť lesa sa skladá prevažne zo smrekových stromov a menej často vyskytujúcich sa stromov ako je dub a buk. Nájsť tu môžete suchohríby, kozáky, a ak budete mať šťastie, aj dubáky a bedle. Tento kopec patrí medzi strmšie, preto si dávajte pozor.

Posledné odporúčané miesto nájdete v ústí Šindolnej doliny, čo je asi tri kilometre od chát Woodpark, môžete tam ísť aj autom. (Z tejto časti sa viete dostať k partizánskym bunkrom.) Daná oblasť sa skladá prevažne z dubových a bukových stromov a menej vyskytujúcich sa smrekov a jedlí. Nájsť tu môžete obľúbené dubáky, modráky, kozáky a suchohríby. Pri trávnatých častiach s menej vyskytujúcimi sa stromami nájdete zaručene aj bedle.

Nám sa v tejto časti podarilo za necelých 30 minút nazbierať plný košík týchto húb.

Odporúčame však, aby ste boli na pozore a zbierali len tie huby, ktoré poznáte. Vo Valčianskej doline môžete kedykoľvek a kdekoľvek natrafiť aj na jedovaté huby ako je muchotrávka zelená alebo červená, hríb červený a aj často vyskytujúce sa plávky.

Po skvelom výlete a úspešnej „hubačke“ stihnete obyčajne skonzumovať v praženici alebo polievke len časť húb. Zvyšné hríby odporúčame čo najskôr spracovať, pretože ak by ste ich odložili len do chladničky, vydržia vám maximálne dva dni. Zvyšné huby odporúčame usušiť alebo zamraziť.

Sušenie

Očistené huby nakrájajte na tenké plátky. Naukladajte ich tesne vedľa seba na vzdušný a suchý materiál. Na chate môžete použiť napríklad plech na pečenie. V núdzi môžete použiť na sušenie húb aj papier. Čiastočne usušené huby môžete potom rýchlejšie dosušiť v rúre pri maximálnej teplote asi 50°C avšak radšej nechajte otvorené dvierka. Čerstvé huby do rúry nedávajte, lebo sčernejú a zbytočne sa znehodnotia.

Zamrazenie

Druhým rýchlym variantom, ako na chate spracovať huby je ich zamrazenie. Huby nakrájajte na menšie kúsky, ktoré potom vložíte do osolenej vriacej vody. Necháte ich variť približne osem minút, pričom postupne pri varení zbierate vytvorenú penu na povrchu. Po varení ich scedíte, prepláchnete studenou vodou a necháte odkvapkať. Potom stačí hríby vložiť do mikroténového vrecúška alebo uzatvárateľnej nádoby a dáte ich do mrazničky.

Tím Woodpark.sk praje pekné hubárčenie. 🙂