Farmy v Turci

Domáce zvieratká na farme Stigoland
2 jún

Farmy v okolí chát Woodpark

Keď prídete k nám do Valčianskej doliny, chceme, aby ste sa tu cítili ako doma. Navštívili miesta v okolí, zžili sa s prírodou a odniesli si tie najkrajšie zážitky.

K lokálnym tipom na zaujímavé miesta chceme pridať aj farmy, na ktorých pracujú ľudia nielen rukami, ale najmä srdcom.

Stigoland

Permakultúrnu rodinnú farmu Stigoland nájdete za obcou Karlová. Žijú tu Ivka a Michal Štigovci so svojimi tromi dcérami a množstvom oviec, kôz, králikov, husí a sliepok.

Keď tam prišli, pozemok bol zničený pesticídmi a nič na ňom. Žiadne včely, len veľmi málo vtákov či iného hmyzu. Dnes je okolo ich domčeka vysadených viac ako 300 ovocných stromov a ďalšie rastliny, ktoré pomáhajú okolitej biodiverzite. Prišli vtáky aj hmyz. V lete to tam žije a oni vidia, že to, čo robia, má význam.

Keďže si chceli dopestovať vlastné potraviny, začali pestovať ovocie aj zeleninu. Vďaka pôde, ktorá je štrková, je všetko, čo vypestujú extrémne aromatické. Rastliny sa cez štrk musia prebíjať, a to spôsobuje intenzívnejšiu chuť.

Ak ich navštívite, neoľutujete. Deti určite potešia zvieratká, dospelých romantické výhľady na Malú aj Veľkú Fatru a napríklad domáce vajíčka, ktoré znášajú sliepky s vlastným výbehom. Ten majú aj kozy, ovce a husi. Voľnosť, ktorú majú zvieratá, tu budete cítiť aj vy.

Štigovci nikdy nevedia, aká bude sezóna a čoho budú mať dostatok, ale ozvite sa im a určite sa vám niečo ujde. A aj keď olivy pod Fatrou nevypestujú, olivový olej zo spriatelenej farmy na Kréte u nich kúpite. Odporúčame.

Syráreň Polun

Ovčí salaš s mliekarenskou výrobou a predajňou Polun sa nachádza za obcou Čremošné, v kopcoch, kde sa ovečky pasú na zelenej tráve a vďaka tomu si „májovú“ bryndzu môžete pokojne dať aj v auguste.

Keď Martin Necpál s kamarátom kúpil farmu, iba sa dojilo a mlieko sa posielalo na spracovanie do neďalekej bryndziarne. O pár rokov neskôr sa rozhodli, že si budú vyrábať sami. Vtedy sa na farme ocitla jeho manželka Ivka a začali s výrobou. Za posledné dva roky dostali ocenenie za najlepšiu bryndzu na Slovensku.

V Syrárni Polun vyrábajú zo 100 % ovčieho mlieka, doja však len sezónne, v súlade s prírodou. Tým, že nepasterizujú, v mlieku aj produktoch vidno, čo ovečky deň predtým jedli. Bryndza je najlepšia, keď všetko kvitne, takže nielen v máji, ale aj v júni, júli či auguste.

Okrem bryndze vyrábajú ďalších 21 produktov – zrejúce syry, ovčie nite, ricotta, údený aj neúdený syr, žinčica, jogurty, syry na grilovanie… Nebudete si vedieť vybrať. Všetko, čo sme vyskúšali my, bolo naozaj výborné. Radi sa vraciame pravidelne späť. A predajňa je otvorená aj cez víkend.

O našej návšteve fariem aj gastronomickom workshope s michelinským šéfkuchárom Paľom Sekerkom a jeho manželkou Luciou Hô-Chí si prečítajte reportáž tu.